Alles overreinigenvlekkenuw kledingwat u moet weten

Labels in Kleding

Hieronder een overzicht van alle  labels en tekens en symbolen in uw kleding , met een korte omschrijving

Image

Vlekkenwijzer

Onderwerpen op deze pagina:

 • Inleiding

 • Basisbegrippen voor het verwijderen van vlekken

 • Soorten vlekken en behandelingmethode

Inleiding
 

In deze vlekkenwijzer raden wij u methodes aan om vlekken te verwijderen.
Het belangrijkste bij het behandelen van textiel met vlekken, is het toepassen van het juiste vlekoplosmiddel en het juiste wasproces. Een mislukte poging om een vlek te verwijderen, levert een nog groter probleem.
 

Wanneer u, ondanks de kennis die de stomerij te bieden heeft, zelf vlekken wilt oplossen, dient u met een aantal zaken rekening te houden:

 • Het textiel is bestand tegen het te gebruiken vlekoplosmiddel.

 • De kleurechtheid is bestand tegen het vlekoplosmiddel zodat er geen kringen ontstaan, die zichtbaar blijven, hoe vaak u daarna ook wast.

Het is moeilijk om in alle situaties een "vlekkenloos" resultaat te garanderen. Bij het verwijderen van vlekken spelen immers te veel variabele factoren een rol:

 • Wat is de temperatuur van de gemorste substantie?

 • Wat is de inwerktijd ervan?

 • Tot welke soort behoort de bevuilde materie?

 • Wat is de invloed van eerder uitgeprobeerde middeltjes?

In deze vlekkenwijzer stellen wij u milieuverantwoorde methodes voor. Wij beperken zoveel mogelijk het gebruik van "agressieve" produkten, die per definitie schadelijk voor het milieu zijn.
Toch kunt u bepaalde vlekken alleen verwijderen met agressieve middelen. Laten we niet vergeten dat elk gebruik van een oplosmiddel een zeker gevaar inhoudt! Let dus op voor brandgevaar of vergiftigingsverschijnselen door inademing. Op iedere verpakking van reinigingsmiddelen of in de bijsluiter staat aangegeven hoe reinigingsmiddelen moeten worden toegepast.


Basisbegrippen voor het verwijderen van vlekken


Altijd deppen, nooit wrijven of boenen. Wrijven maakt de vlek groter en beschadigt de stof.
Bij gebruik van natte middelen en oplosmiddelen eerst rondom de vlek natmaken. Hierdoor voorkomt u dat de vlek zich verspreidt.


Nooit tè nat werken. Het produkt steeds in kleine hoeveelheden doseren. Een tè natte behandeling kan kringen doen ontstaan.
 

Vloeistoffen zoveel mogelijk opnemen met een schone witte doek of wit keukenpapier/toiletpapier.
Indien mogelijk een wit absorberend doekje onder de vlek leggen. Deze onderliggende doek neemt een belangrijke hoeveelheid vuil en vlekkenmiddel op en moet dus regelmatig verschoven worden.
Steeds werken met een schone witte doek (bijv. oud laken of theedoek); een gekleurde doek kan namelijk kleur afgeven. Gebruik bij het deppen een schoon gedeelte van deze doek, anders kan de vlek weer in de stof worden gedrukt.
 

Na het deppen de aangewezen ontvlekkingsmethode toepassen.
Het aangewezen produkt steeds vooraf uitproberen op een minder zichtbaar deel om na te gaan of de materie niet verkleurt.
 

Steeds goed ventileren bij gebruik van brandbare middelen, zoals bijvoorbeeld aceton en propanol, en indien mogelijk zelfs in open lucht werken. In ieder geval nooit brandbare middelen gebruiken in de buurt van open vuur.
 

Propanol en aceton mogen niet gebruikt worden op kunstzijde.
Aceton mag niet gebruikt worden op bepaalde soorten plastic en voeringstoffen. Het zou namelijk kunnen 'smelten'.


Soort vlek Behandeling

 • Uitsluitend toepassen bij wasbaar textiel

 • Textiel testen op kleurechtheid op een niet zichtbare plaats

Aanvervingen: Witgoed dat in de was is aangeverfd door gekleurde stukken gedurende een kwartier behandelen met een warme oplossing van wolblank (zie gebruiksaanwijzing) en soda. Voor wol en zijde geen soda gebruiken. Daarna goed spoelen en lauw wassen.

Ballpoint: Met alcohol of met melk en daarna wassen.

Bloed: Zo vlug mogelijk met lauw water onder toevoeging van een kleine hoeveelheid synthetische wasmiddel uitwassen. Verse vlekken kunnen zo geheel verwijderd worden. Oudere vlekken in een biologisch wasmiddeloplossing voorwassen of bij hardnekkige vlekken een nacht in zo'n oplossing laten liggen.

Chocolade: Met biologisch wasmiddel lauw wassen, eventueel herhalen.

Eigeel: In lauwe zeepoplossing uitwassen, eventueel na in weken met een biologisch wasmiddel.

Gras: Met een oplossing van melkzuur en water of met alcohol vochtig maken en met een zeepwasmiddel deppen, wassen. Witte stoffen nableken met bleekwater.

Hars: Met terpentine, wasbenzine, alcohol of aceton behandelen, chemisch reinigen.

Inkt: Afwisselend met alcohol en azijn deppen, nawassen met water.

Kaarsen: Chemisch reinigen!!! Niet behandelen met strijkbout en vloeipapier!!!

Kauwgom: Chemisch reinigen!!!

Koffie: Snel handelen. Eerst deppen met bijv. keukenpapier, dan behandelen met een sopje van lauw water en afwasmiddel.

Lijm: Meerdere malen met aceton wassen. Aceton niet gebruiken bij acetaat- en chloorvezels. Verse vlekken van tweecomponentenlijm onmiddellijk met aceton behandelen.

Lippenstift: Met alcohol afdeppen, met fijnwasmiddel wassen.

Nagellak: Met aceton behandelen. Acetaatvezels, triacetaat en chloorvezels verdragen verdragen geen aceton.

Rode wijn: Direct met keukenpapier opzuigen. Spoelen. Wassen. Eventueel bleken met chloorbleekmiddel of met zout.

Roest: Met roestverwijderaar volgens gebruiksaanwijzing verwijderen. Om schade door bleken te vermijden moeten roestvlekken steeds voor het wassen met een wasmiddel dat bleekmiddel bevat verwijderd worden.

Roet: Chemisch reinigen.

Schoencrème: Met terpentine of wasbenzine deppen, wassen.

Teer: De vlek direct met margarine of boter insmeren en het artikel chemisch laten reinigen.

Thee: Zoals koffie- en chocoladevlekken.

Tomatenpuré: Met lauw water uitspoelen, desnoods 1 tot 3 uur in lauw biologisch wasmiddelsop laten liggen, spoelen, normaal wassen.

Verf: Onmiddellijk behandelen. Witte schone katoenen lap in een oplossingsmiddel (terpentine, wasbenzine of thinner) drenken en vlekken op absorberende ondergrond daarmee behandelen, dat wil zeggen eruit deppen, niet wrijven.

Vet: Deppen met wasbenzine, vlekkenwater of vlekkenpasta. Chemisch reinigen.

Vruchtensap: Onmiddellijk koud afspoelen, daarna wassen. Eventueel nableken met een koude, zeer verdunde oplossing van bleekwater of chloorbleekmiddel. Daarna spoelen.

Weervlekken: Bleken met een koude, verdunde oplossing van bleekwater of chloorbleekmiddel. Daarna goed spoelen. Moeilijk te verwijderen.

Zalf: Met wasbenzine deppen. Direct wassen met wasmiddel.De hier gegeven tips om vlekken te verwijderen zijn informatief, en uitvoeren is op eigen risico, er kan geen enkel recht aan worden ontleend, noch zijn wij aansprakelijk voor eventuele verassingen

© website made  by MADSTUDIO 2023